MUNKEY: hockey voor 5- en 6-jarigen

Wat is MUNKEY: spelenderwijs leren hockeyen voor 5- en 6-jarigen

De MUNKEY-kids leren op de woensdagmiddag 1 uur per week spelenderwijs de basisbeginselen van hockey, gecombineerd met motorisch goed leren bewegen, en spelen op zaterdag nog geen wedstrijdjes. Afhankelijk van de samenstelling van de MUNKEY-groep wordt er tijdens de MUNKEY-lessen tijd ingeruimd om onderling verschillende hockey-gerelateerde spelletjes en poartijtjes te spelen, omdat ook de jongste kinderen vaak al aangeven graag 'een echt wedstrijdje te willen hockeyen'. 

Starten met MUNKEY: vanaf 5 jaar

MUNKEY valt onder de verantwoordelijkheid van de Jongste Jeugd Commissie van HC Tilburg, en is er voor onze clubleden vanaf 5 jaar tot en met 11 jaar. Op dit moment is er géén wachtlijst. Uw kind kan al meedoen met de MUNKEY-lessen vanaf zijn/haar 5e verjaardag. Proeftrainen kan zelfs al kòrt voordat uw kind 5 jaar wordt. De MUNKEY-lessen zijn voor jongens en meisjes samen.

Data: iedere reguliere woensdagmiddag

Tijd: 16.00-17.00 uur (graag 10 minuten tevoren aanwezig)

Locatie: veld 2

Informatie en/of proefles? mail naar onze lijncoördinator Dennis Kras: [email protected]

Direct inschrijven? klik dan hier gelijk door naar ons aanmeldformulier.

Er is voldoende plek voor nieuwe deelnemers.
Eerst tweemaal een proefles volgen mag ook!

Het lesprogramma 2018-2019 volgt verderop deze pagina.
LET OP: het MUNKEY-trainingsschema wijkt qua data (
in de winterperiode) soms iets af van het trainingsschema van de Jongste Jeugd-teams. munkey diploma


MUNKEY-concept 

 • Historie; MUNKEY is in seizoen 2014-2015 opgezet en geïntroduceerd door Carla Kasdorp.
 • Leeftijdscategorie; MUNKEY betreft hockeylessen voor de allerkleinsten (de categorie 5-/6-jarigen). 
 • Lidmaatschap; MUNKEY-kids zijn volledige (Jongste Jeugd)leden van HC Tilburg.
 • Trainers; de MUNKEY-lessen worden gegeven door geselecteerde HCT Jeugdleden en ROC stagetrainers o.l.v. Technisch Coördinator Jongste Jeugd Thom Kuijsters. De lessen zijn samengesteld op basis van opgedane inspiratie uit bewezen succesvolle lesprogramma's van de KNHB en andere balspellessen gericht op de specifieke belevingswereld van de leeftijdsgroep. O.b.v. aansprekende kinderthema’s in de 1e fase en 2e fase (tot de winter) waarbij ook vooral beweging en daarbij met name balspel en hockeybeginselen (o.a. m.b.v. knotshockey, hoepels, schuimbuizen, ringen en stokken, maar óók voetbal) aan bod komen. In de 3e fase (voorjaar) worden i.t.t. het funkey-lesprogramma van de KNHB vooral hockeylessen met soms knots en vooral stick en bal aangeboden.
 • Carrousel-training; elke les krijgen de kinderen in carrouselvorm oefeningen aangeboden.
 • Hockeybeginselen; per periode komen 4 hockeybeginselen uitvoerig aan bod.
 • Opzet trainingen (1): in de oneven weken wordt er aandacht besteed aan een oefening m.b.t. een specifiek hockeythema (bijvoorbeeld 'hoepelloop', 'mikken', 'tikken', 'hockeytechnisch gerelateerde basisvaardigheid', 'overspel') aangevuld met twee leuke balspeloefeningen en een circuitspel (met en zonder bal) m.b.v. touwen, stokken en ringen. De helft van de trainers blijft bij een oefening (en concentreert zich dus m.n. op de doelstellingen, uitleg en aanpak van een enkele oefening), de andere helft van de trainers begeleidt een groepje (van maximaal 8) kinderen langs vier oefeningen (en concentreert zich op het zijn van 'de veilige haven' voor en begeleiding van de kinderen).
 • Opzet trainingen (2): in de even weken wordt er aandacht besteed aan 4 balspelvormen waarbij het onderwerp van de voorafgaande week in elke oefening speciaal onder de aandacht komt. De ene helft van de trainers loopt met een eigen groepje bij de oefeningen langs. De andere helft van de trainers (zoals dikwijls de stagetrainers) hoort niet specifiek bij een groepje en helpt verschillende kinderen met een meer individuele aanpak.
 • Opzet trainingen (3): elke twee weken worden in periode 1 en 2 de groepjes anders geformeerd. In periode 3 wordt i.v.m. evt. niveauverschillen steeds vaker met 'vaste' groepjes geoefend en gespeeld. Dikwijls (maar niet altijd) gebeurt het formeren o.b.v. vriendinnen-/vriendenverzoeken.
 • Oefeningen op maat; omdat elke week kinderen kunnen instromen en omdat er jaarlijks kinderen uit de MUNKEY-groep van vorig seizoen meedoen (velen beginnen al met een proeftraining als ze 4 jaar zijn en zijn er direct vanaf hun vijfde verjaardag bij!), is er altijd een 'makkelijke' en een 'gemiddelde/gevorderde' MUNKEY-variant van de oefening beschikbaar in de trainersinstructies. Op die manier kan er ook voor deze jonge doelgroep (zowel trainers als kinderen) worden gedifferentieerd in de aanpak.
 • Partijtje spelen; afhankelijk van de ontwikkeling en het aantal kinderen in de groep worden parallel aan de oefeningen onderlinge 3 tegen 3 partijtjes gespeeld. Hierbij wordt een beroep gedaan op ouderhulp. Dit vinden de kinderen vaak erg leuk.
 • Observaties; elke periode wordt afgesloten met extra observatie van de ontwikkeling m.b.t. (basishockey-) vaardigheden, spelplezier en bewegingsmotivatie van de MUNKEY-kids én de jonge trainers (of stagetrainers). Dit om het programma, de instructies en feedback/feedforward aan de trainers en aan de kinderen continu de juiste leuke en uitdagende vorm te blijven geven en te zorgen dat de lessen bijdragen aan een goed voorbereide overgang naar onze F-jeugd.
'Hockey is leuk en stoer! Niet alleen voor meisjes, maar zeker ook voor jongens! Kom gezellig trainen bij de MUNKEY-kids, waar je zo nu en dan zelfs al een partijtje hockey mag doen.'
           Wat moet een MUNKEY zèlf meenemen:
 • hockeystick; als een kind komt proef-trainen is dit uiteraard nog niet verplicht; s.v.p. wel even bij aanmelding voor de proeftraining vermelden, dan regelen we een leen-hockeystick voor hem/haar. Ook voor kinderen die hun hockeystick vergeten mee te nemen, zijn sticks te leen; er wordt echter wel verwacht dat ouders voor hun kind z.s.m. een eigen stick aanschaffen (voorzien van naam en telefoonnummer). Maar welk hockeykind wil nou eigenlijk geen eigen stick en bal voor thuis? Ander materiaal (hoepels, stokken, ringen, ballen, touwen, etc.) wordt verzorgd door HC Tilburg.
 • buitensportschoenen/hockeyschoenen
 • gebitsbeschermer (Verplicht *)
 • scheenbeschermers (Verplicht *)
 • bidon, gevuld met water
 • bij koud/nat weer: trui/trainingsjack, (hockey-)handschoentjes, regenjack
 • het officiële hockeytenue van HC Tilburg is bij MUNKEY nog NIET nodig, omdat MUNKEY-kids geen competitie spelen. 


* Vanwege de veiligheid is het normaal en VERPLICHT om tijdens hockey bovenstaande beschermende elementen te dragen. Dispensatie voor het niet dragen van een gebitsbeschermer kan aangevraagd worden onder bepaalde voorwaarden.

 


 diploma munkey

 


Na MUNKEY: hockeyen in een 3-tal team

Is uw kind in seizoen '17-'18 aangemeld ([email protected]) als MUNKEY-lid (leeftijdscategorie G-jeugd) dan stroomt uw kind, indien hij of zij voor 1 oktober 2018 6 jaar is, na de zomervakantie 2018 door naar de 1ejaars F-jeugd. Meer informatie hierover is te verkrijgen via de lijncoördinator F-jeugd (Jessica de Korte) via [email protected].

Deze F-jeugd traint 1 keer per week en speelt vanaf komend seizoen (in teams van circa 8 meisjes of 8 jongens) onderlinge wedstrijdjes. Na de winterstop zullen ze aan de KNHB-competitie gaan deelnemen. Een zaterdagwedstrijd van de F-jeugd betreft dan 2 parallelle partijtjes, 3 tegen 3, elk op een achtste hockeyveld. 

De 3-tal teams van de F-jeugd stromen na één tot anderhalf jaar door naar de E-jeugd (in 6-tal teams, oftewel 6 tegen 6 op een kwart veld). Hierna volgt nog een seizoen als 2e-jaars E-jeugd (in 8-tal teams, oftewel 8 tegen 8 op een half veld). Na deze ontwikkeling te hebben doorlopen, gaan onze spelers en speelsters hockeyen in elftallen op een volledig hockeyveld. Dan zit hun Jongste Jeugd-tijd erop en gaan ze over naar de Jeugd-categoriëen (D t/m A). De kinderen zijn, zodra ze op een (volledig) elftalveld gaan spelen, circa 11 jaar.

 unkey stagiairesMUNKEY-trainers

De trainers 2018-2019 zijn allen enthousiaste Jeugd-leden van HC Tilburg. Alle trainers hebben doorgaans reeds een aantal weken stage gelopen bij MUNKEY om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. We hebben ook voor komend seizoen een aantal toppertjes, maar zetten komend seizoen vooral ook graag in op ouderbetrokkenheid. Deze (veelal jonge) trainers en ouders willen graag in hun vrije tijd een bijdrage leveren aan het trainerschap van de jongste jeugd. 

De MUNKEY-trainers komen een paar keer per jaar bij elkaar om de MUNKEY-aanpak op elkaar af te stemmen en te verbeteren. Elk half seizoen bieden we via onze Hockey Technisch Jeugd Manager, Pascal Claveaux, bij MUNKEY een leerplek voor een aantal nieuwe stagiaires (studenten van ROC Sport en Beweging), onder begeleiding van Technisch Coördinator Jongste Jeugd Thom Kuijsters.   

 


Programma (data/tijden) MUNKEY-lessen


Seizoen 2018-2019

 
Trainingsdag: woensdag
Verzamelen*: 15.50u
Aanvang: 16.00u
Einde**: 16.55 u
Veld: 2 (onder voorbehoud van wijziging)

* MUNKEY-kids verzamelen zich tussen 15.50u en 16.00u bij het poortje, BUITEN het trainingsveld. Voor ontvangst van proeftrainkids en nieuwe kinderen worden aparte afspraken gemaakt via MUNKEY-lijncoördinator Dennis Kras. Vanaf 16.00u worden de MUNKEY-kinderen bijeen geroepen en welkom geheten op het veld door Technisch Coördinator Jongste Jeugd Thom Kuijsters of een van de MUNKEY-trainers. Wij willen ouders/verzorgers vriendelijk verzoeken om de kinderen voorafgaand aan de les het toilet te laten bezoeken. En s.v.p. het veld niet voorafgaand aan de training te betreden i.v.m. het klaarzetten van de MUNKEY-materialen en trainersinstructies.
**Om 16.55u zullen we z.s.m. het veld vrijmaken voor de volgende trainingen van Jongste Jeugd-teams. De MUNKEY-lessen zijn om 16.55u afgelopen. Ouders/verzorgers kunnen de kinderen ophalen bij het poortje.

MUNKEY-data seizoen 2018-2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)
 
De MUNKEY-kids starten op woensdag 5 september 2018.
(Let op: zaterdag 25 augustus is de Kick Off Dag voor de teams van de Jongste Jeugd. Deze is NIET bedoeld voor de MUNKEY-kids.)
 
MUNKEYLESSEN PERIODE 1

week 36: 5 sep - les P1.1
week 37: 12 sep - les P1.2 (evt. incl. proefkids)
week 38: 21 sep - les P1.3 (incl. proefkids)
week 39: 28 sep - les P1.4 (partijtjes, incl. proefkids)
week 40: 3 okt - les P1.5 (evt. incl. proefkids
week 41: 10 okt - les P1.6 (partijtjes, evt. incl. proefkids)

week 42: 17 okt - geen MUNKEY-les 

week 43: 24 okt - les P1.7 ( evt. incl. proefkids)
week 44: 31okt - les P1.8 
(partijtjes, evt. incl. proefkids)
week 45: 7 nov - les P1.9

MUNKEYLESSEN PERIODE 2:
LET OP: houd de website goed in de gaten of de trainingen vanwege het weer wel of niet doorgaan.

week 46: 14 nov - les P2.1 (evt. incl proefkids)
week 47: 21 nov - les P2.2 (evt. incl. proefkids)
week 48: 28 nov - MUNKEY-evenement: Sinterklaas (georganiseerd door de Jeugd Evenementen Commissie)
 
WINTERSTOP
week 49: 5 dec - geen MUNKEY-les
week 52: 26 dec - geen MUNKEY-les
week 1: 2 jan - geen MUNKEY-les
week 50, week 51 en week 2 t/m week 9:  evt. extra wintertraining (tegen extra bijdrage indien indoor, onder voorbehoud, zonder bericht gaat het niet door).

VERVOLG PERIODE 2:

week 10: - 
geen MUNKEY-les
week 11: 13 maart - les P2.3 (partijtjes, incl. proefkids)
week 12: 20 maart - les P2.4 (incl. proefkids)
week 13: 27 maart - les P2.5 (Paasthema) (partijtjes)
week 14: 3 apr - les P2.6 (incl. proefkids)
week 15: 10 apr - les P2.7

MUNKEYLESSEN PERIODE 3:
week 16: 17 apr - les P3.1
week 17: 24 april - geen MUNKEY-les
week 18: 2 mei - geen MUNKEY-les
week 19: 9 mei - les P3.2 (incl. proefkids)
week 20: 16 mei - les P3.3
week 21: 23 mei - les P3.4 (partijtjes en start met HCT stagetrainers t.b.v. volgend seizoen)
week 22: 30 mei - les P3.5 (partijtjes, incl. HCT stagetrainers en incl. proefkids)
week 23: 6 juni - les P3.6 (incl. proefkids)
week 24: 13 juni - les P3.7 
 
Ouder-kind hockey: datum in juni/juli 2019
MUNKEY-kinderen krijgen elk jaar de gelegenheid om tijdens ouder-kindmiddag een wedstrijdje te spelen met/tegen hun ouders/verzorgers. Aansluitend kunnen zij deelnemen aan de BBQ (tegen een bijdrage en o.b.v. individuele inschrijving). Ook de teams van de Jongste Jeugd nemen deel aan deze gezellige afsluitende activiteit met hun eigen groep. Ouders/verzorgers/broertjes/zusjes mogen meedoen met de wedstrijdjes en de BBQ. Sticks en bescherming moet ieder zelf regelen.